måndag 7 september 2009

Livets illusioner




Människan består av soma och psyke. Soma – det synliga – av kött och ben, lever, hjärta, muskler och mycket mera.

Psyke – det osynliga – känslor, upplevande och inlärning. Eller enligt de tre postulat som författades av Immanuel Kant; perception, emotion och kognition.

Man kan ”leka” med sina sinnen, lura sig själv. Det finns många psykofysiska och psykoakustiska experiment för att just skapa illusioner. Förutsättningen för att nå dessa upplevelser att man stänger ett av sinnesorganen; hörseln, synen eller känseln. Hjärnan behöver samarbetet mellan de olika sinnesorganen för att vi skall kunna få ihop en världsbild, upplevelsemässigt. Att skapa en helhet för att kunna uppleva. Om vi blockerar ett av sinnesorganen som till exempel synen och samtidigt stimulerar hörseln, vilka är beroende av varandra, då uppstår det märkliga upplevelser – illusion. Hjärnan är i högsta grad beroende av samarbetet mellan syn, hörsel och känsel.

I bilden finns det fem exempel på illusioner.

Det översta till vänster vill jag absolut inte rekommendera. Den lämnar vi därhän.

Det nedanför till höger är intressant. Det har jag inte prövat. Det kräver att man skadar ett finger på egen hand. Nästa gång du har slagit dig på fingret med en hammare ha kikaren i beredskap. En kikare i snickarboa är alltid bra att ha.

Det i mitten är mycket intressant. Det är en illusion av smärta som inte finns. Det är snarlikt det när en person som har fått ett ben amputerat, att det kan klia i den fot som inte finns.

Det nedersta till vänster är ett klassiskt psykofysiskt experiment som bygger på hur man upplever hur stort något är. Eller som man säger inom vetenskapen, konstansfenomenet.

Det sista av dem fem har jag prövat många gånger och det slår aldrig fel. Samma fenomen uppstår alltid, att det uppstår prickar i synfältet, prickar som inte finns.

Men, den mest underbara illusionen som finns i livet är musiken.


Inga kommentarer: