måndag 28 september 2009

Gertruds tautologier



Gertrud Stein uppmuntrade många unga författare och målare, vilka med tiden blev berömda. Själv var hon dock en mer medioker författarinna. Men å andra sidan levde hon ett långt och lyckligt liv tillsammans med Alice B. Toklas.

Men det är ju inte det, det skall handla om utan om den unge konstnären, engelsmannen Francis Rose. Gertrud ville åren kring 1930 demonstrera sin självständiga estetiska omdömesförmåga, gentemot sin broder Leo. Hon råkade på denna unga Rose och köpte 130 av hans målningar. Det tog flera dagar att klarlägga för Alice hur hon skulle hänga tavlorna i deras gemensamma hem i Paris.

Rose blev tydligen smickrad och ville veta vad Picasso tyckte om hans verk. Picasso frågade Gertrud hur mycket hon hade gett för tavlorna. Picasso replikerade efter Gertruds svar: ”Du kunde ha fått något riktigt bra för de pengarna.”. Picasso fick nog rätt för att när man googlar på Francis Rose är det glest med information om denna konstnär.

Till yttermera visso hade Gertrud Stein under 30-talet uppnått en viss ryktbarhet med sina tautologiska påståenden. ”ros är en ros är en ros är en ros”. Det är Francis Rose.

Källa: Diana Souhami. Gertrude och Alice. Forums förlag, 1991


Inga kommentarer: