onsdag 20 maj 2009

Kokoboken


Det publiceras kokböcker i mängder. Konsumenterna förväntas inneha flertalet kokböcker i köket och laga de mest underbara rätter enligt påbud från kockar vilka uppenbarar sig som dagens hjältinnor och hjältar.

Vi vanliga dödliga vågar snart inte stå framför spisen och värma vår enkla burkmat. Vi börjar tvivla på oss själva, ångesten växer inombords. Upp till 18 väl utvalda kryddor skall finna en gemenskap och fylkas i den puttrande grytan. Om inte kryddorna balanseras exakt bland de övrig ingredienserna då får gästerna eventuellt matvrede.

Nu skall det inte handla om matlagning utan om en kokbok och dess innehåll. Kokboken är från 1923 med recept utarbetade vid Statens Skolköksseminarium.
I förordet står det skrivet: ”Alla mått böra vara strukna.”

Nu är det bra så här långt. Nu går vi över till de sagolika recepten. Har valt ut tre.

Kalvost är en soppa vars råvaror består av råmjölk, mjölk och 10 rivna mandlar. Dessa ingredienser skall gräddas i vattenbad i ugnen. Kan inte se det framför mig.

Ölsupa är även den en soppa som består av mjölk, vetemjöl, dricka, sirap och ingefära. Dricka är nog svagdricka, en sällan skådad dryck i dagens moderna matvaruhus, utom vid vissa högtider. Det är viktigt att vispa soppan flitigt så den blir ”fradgig och pösig.”.

Märgpudding är nästa rätt. Märgen används ju som basen till buljong. Men här – i samma kök - skall den blandas med korinter, russin och rivebröd. En matsked konjak skall till och även skurna syltade apelsinskal. Dessa ingredienser blandas med ägg, smör och En skorpa. En halv timme i ugn så är rätten klar. Märkligt!

Danska Wienerbröd, Finska småbröd, Engelska kakor och Berlinerbröd orienterar oss genom geografin och i vår tillvaro.

Men vad är ett Judebröd? Nu har kokboken gått vilse. Vissa mått måste strykas.

Inga kommentarer: