måndag 7 december 2009

En märklig handbok


Att finna en bok som förbryllar en är alltid roligt. Att det dessutom inte finns någon information på Internet om utgivaren ”Moralisk upprustning” med adress Birger Jarlsgatan 81 i Stockholm är ännu mer spännande.

1953 gavs boken ut och presenteras som ”En liten handbok om – den värld vi lever i. Varför den råkat i olag. Vad man kan göra åt det”.

Det är ju under kalla kriget som den gavs ut, kärnvapen, fredens hav med mera är ju begrepp som oroade var och en.

I boken ställs Kommunismen och Nazismen emot varandra som bovar i dramat och den ”Ideologiska tidsåldern” lanseras. Denna ideologi bygger på fyra grundpelare: Absolut ärlighet, absolut renhet, absolut osjälviskhet och absolut kärlek.

Men märkligt är att kapitalismen inte nämns som en av de vållande trots att det står skrivet i negativa ordalag ”… sträcker sig materialistiska idéer ut sina armar”.

Kryddat med undergångsprofetior skapas extra nyfikenhet, att läsa vidare i denna medryckande, rikt illustrerade skrift.



Men lösningen på problemet är nog att det är en religiös publikation. Men vilket samfund eller sekt ligger bakom detta alster?

Men detta okända samfund anammade den teknologiska utvecklingen: ”Genom ett teknikens under kan vi i radio tala till miljoner. Genom att Andens under kan Gud tala till var och en. Hans röst kan höras i varje hem, företag, varje regering.”.

Nog har Internet tagit över som informationsspridare efter radion och andra medier. Men radioteatern finns kvar.

Inga kommentarer: