måndag 14 december 2009

Hotet från cyberrymden – sanning eller fiction


I slutet av 70-talet väntade vi med spänning på ett stort antal tekniska evolutioner och i samhället oprövade medier. Informationssamhället knackade på dörren med knapptelefoni, text-TV, datavision, närradio, kabel-TV, hemfaximil, bildtelefon, fjärrholografi med mera.

Elektronisk post var ett nytt begrepp och det handlade om överföring av meddelande med hjälp av telefaksimil, teletex eller andra system som Viewdata, computer mail och många andra märkliga och oförklarliga elektroniska försändelser.

Frågan om elektronisk post ledde till i en utredning beställd av Svenska Televerket. Rapporten finns, men inte tillgänglig för allmänheten. Tydligen mycket känsligt för ett parlamentariskt beslut måste verkställas. Oron växte i fråga om den personliga integriteten.

Men Datavision var något som Televerket lobbade för. Det var en märklig hybrid av svartvit TV, Text-TV och ett begynnande Internet.

Håkan Söderström på Stiftelsen Datalogisk Forskning i Stockholm beskrev Datavision: ”Vad ligger bakom datavision? Redan namnet antyder att det är något tekniskt, antagligen någonting med datorer. Vad är det som har hänt?”

Sedan på tal om det som komma skall, det vill säga Internet, skrev Söderström att det går inte koppla en dator direkt till ett telefonjack. Anledningen är att ”Det krävs en anpassningskrets, en rätt komplicerad, elektronisk ”burk”, som på fackspråk kallas modem.”

Men det stora problemet var att skriva ut alla dokument. Det fanns ingen billig ”apparat” som kunde skriva ut vad man såg på TV-skärmen.


Inga kommentarer: