måndag 12 oktober 2009

Den oändliga musiken


Evigheten har alltid intresserat mänskligheten. Inom teologin, filosofin och även inom tekniken har evigheten en plats i tillvaron. Varje år får Patent- och registreringsverket in uppfinningar där uppfinnaren påstår att Perpetuum mobile äntligen är uppfunnen.

Inom musiken har tonsättare försökt att realisera det eviga.

Erik Satie – den bohemiska franska kompositören – komponerade det lilla vemodiga stycket Vexations. Ett verk som skall spelas åttahundrafyrtio gånger i en följd. Märkligt nog kan man lyssna mycket länge utan bli förargad över de litet antal toner som ljuder. Det skapas snarare en meditativ stämning.

I den tyska staden Halberstadt finns kyrkan St. Burchardo som är byggd i mitten av 1000-talet.

St. Burchardo är vad man kan säga den moderna västerländska musikens urkälla. Där installerades år 1361 en orgel som för första gången i musikhistorien är indelad i oktaver, i tolv tangenter.

Staden Halberstadt’s ledning lät bygga ytterligare en orgel som stod klar år 2000. Då var den första orgeln 639 år gammal. På denna nya orgel framförs nu ett musikverk från och med år 2000. Verket heter ”As Slow And As Soft As Possible”.

Så långsamt som möjligt som Saties komposition Vexations.

Det är ett verk av John Cage: Organ 2/ASLP. En paus om ett och ett halvt år inledde stycket. 2001 installerades de första tonerna. De ljöd fram till 2004 då de första tonbytena ägde rum. Klangfärgerna kommer att förändras fram till år 2639, en ton i taget. Orgeln kommer att hopfogas successivt till ett tonande kluster mot evigheten.

Organ 2/ASLSP är till äventyrs John Cages testamente till eftervärlden. Han hade en ljus optimism på livet som aldrig övergav honom. Även efter år 2639 då den sista orgelpipan har slocknat kommer med förmodan John Cage att beröra framtiden.


Inga kommentarer: