
Poeten och författaren Gabriel Jönsson skrev: ”Sextetten Amorosa som spelade i går, skall för er bägge blåsa vid påsk och till nästa år, och sillabåten Sigri skall styras av en man, som vet att vi få slita förjämt för varann.”
Det är om blåssextetten Amorosa – inom logen Amorosa - som jag nu skall berätta om. Sextetten Amorosa bildades inom nykterhetsrörelsen (IOGT) i Landskrona år 1894.
IOGT var totalt emot allt nöje. De försupna arbetarna som besökte Folkets Park skulle stävjas. ”Orden är […] ingen passande tillflyktsort för nöjeslystnadens skaror…” Det meddelades även att; ”Goodtemplarna har nödgats vända sig hufvudsakligen till arbetarbefolkningen…”. ”Vi finna sålunda att, trots åtal och domar, danssjukan här och hvar grasserat äfven under sista decenniet…”
Vad hände i Landskrona när logen Amorosa bestämde sig för att bilda en blåskorkester som skulle uppträda på logens möten och delta i arbetarrörelsens 1:a maj demonstrationer. Det finns ju något som heter dans i Folkets Park. Logen Amorosa upptäckte tidigt att deras musikkår var inkomstbringande. Kassan stärktes och musikkåren Amorosa anlitades vid allehanda danstillställningar. Men ett och annat demonstrationståg hade tid kåren tid för i bara farten.
Det var inte bara kassan som stärktes hos logen utan även vad musikerna fick innanför västen efter varje uppträdande bland annat i Karlslundsparken. Hur var det nu med att arbetarna skulle stävjas. Petter Persson ramlade ner för trappan med sin tuba i fyllan och lilla spissen (snaps) dracks på musikkårens styrelsemöten och så mycket mera som utspelade sig vid förra sekelskiftet under musikåren Amorosa tid .
Sedan kom jazzen. Men det är en annan historia.
Ps. En av musikerna hette Ernst Bild. Familjen fick byta efternamn till Biltse efter det att släkten Bildt påpekade oäktskapet. Men då var inte Carl född. Sic!
Källor: Landskrona museum, Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona samt undertecknad